Pikantne smaki, dania pieczołowicie przygotowywane z dbałością o kolorystykę i estetyczny wygląd to wizytówka kuchni koreańskiej. Kuchnia koreańska jest jedną z najzdrowszych na świecie, a mimo to jest jeszcze mało znana w naszym kraju. Podstawowymi składnikami obecnymi w kuchni koreańskiej są warzywa, ryż, mięso oraz ryby. Charakterystyczną cechą tych dań jest ich pikantność. Jednymi z klasycznych dodatków do potraw są tam doenjang, czyli pasta ze sfermentowanej soi oraz przedziwne kimchi, które jest mieszaniną ogórków, rzodkwi oraz kapusty w zalewie z imbiru, chili oraz czosnku.

Akcesoria i produkty spożywcze można zakupić w tym sklepie: KLIK

Do najbardziej popularnych rodzajów dań koreańskich należy zaliczyć:

Kimchi

Kimchi, czyli mieszanka różnych warzyw – głównie kapusta pekińska, rzodkiew, marchewka, szczypiorek, no i przede wszystkim czosnek. Wiele rodzajów kimchi jest przyprawianych ostrym proszkiem chili, ale dostępne są też wersje bez papryki, zwane białym kimchi. Równie popularnym składnikiem kimchi są młode krewetki, kalmary bądź wołowina. Po zmieszaniu wszystkich składników kimchi fermentuje się kilka tygodni w słoju – szklanym bądź glinianym – całkiem jak nasze ogórki kiszone.

PRZEPIS

Bap

Ryż gotowany na parze z rozmaitymi dodatkami np.: orzechami, fasolą, a nawet płatkami owsianymi.

Korea-Icheon-Dolsotbap-Cooked_rice_in_a_stone_pot-01

Bibimbap

Danie na bazie ryżu, który obłożony jest mięsem, warzywami oraz surowym jajkiem z dodatkiem ostrej pasty z chili.

bibimbap

 

Juk

Jest najstarszym koreańskim daniem. Ziarna gotowane są w wodzie przez długi czas. Owsianka jest aksamitna i łagodna dla żołądka i bardzo pożywna, więc jest idealna dla pacjentów. Dla zabieganych Koreańczyków jest po prostu świetnym dodatkiem do śniadań. Dodatkiem do owsianki są fasola, ryż, grzyby, kurczak itp.

apricosa_saewoojuk    Korean_cuisine-Juk-01

Jeon

Placek z warzywami lub owocami morza. Jest sporo odmian tego placka, dlatego zazwyczaj spotykamy się z nazwami typu główny składnik+jeon. Jest to szybka przekąska zjadana głównie na mieście lub jako szybkie śniadanie.

PRZEPIS

Guk

Zupa podawana zazwyczaj, gdy serwowany jest ryż. Bazuje na rybach, mięsie oraz warzywach.

Korean_soup-Kongnamul_guk-01

Jjigae

Bardziej treściwe danie. Najlepiej znana wersja to gulasz podawany z dodatkiem sfermentowanej soi.

Korean.food-Sundubu.jjigae-01a

Hoe

Danie przyrządzane z cienko pokrojonej, surowej ryby, podawane razem z wieloma dodatkami lub innymi surowymi owocami morza. Zazwyczaj je się tę rybę, maczając ją w pikantnym sosie gochujang i zawijając w liście sałaty lub sezamu.

Korean.food-Hoe-02

Bulgogi

Przyrządzane jest z cienko pokrojonej w paski wołowiny, marynowanej przez minimum 2 godziny w sosie sojowym z dodatkiem czosnku, soli, cukru, oleju sezamowego, cebuli oraz sezamu. Opcjonalnie dodaje się czasami mirin (słodkie sake) oraz marchew. Tak przyrządzone mięso piecze się następnie na grillu.

PRZEPIS

Gyeran Mari

Omlet zwijany jak naleśnik, podaje się go jako przystawkę do dania głównego, jada się go także samodzielnie na lunch. Zazwyczaj do środka omleta dodaje się 1 lub 2 posiekane warzywa, ale używa się też innych składników.

Japchae

Smażony makaron z warzywami i wołowiną.

PRZEPIS

japchae

 

INNE CIEKAWE PRZEPISY:

Sałatka z kiełków

Poncz truskawkowy

Pikantne skrzydełka

Hoddeoki

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments