Każdy, kto interesuje się chińską kulturą lub ogląda nałogowo dramy, na pewno już nie raz widział czy słyszał o tych wyśmienitych przekąskach. Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania ich i podzielenia się z nami waszymi kulinarnymi osiągnięciami.
- Chińskie pierożki Dim Sum

SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 300 g
- woda wrząca – 200 ml
- cukier – 50 g
- sól – 0,5 łyżki
- olej roślinny – 50 ml
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- mielone mięso wieprzowe – 300 g
- krewetki surowe (bez skorupek) – 10 sztuk
- pędy bambusa – 140 g
- kiełki fasoli sparzone – 50 g
- Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr – 1 opakowanie
- szczypior pęczek – 0.5 sztuki
- imbir świeży (ok. 3-4 cm)
- świeża kolendra – 1pęczek
- olej sezamowy – 2 łyżki
- ostra papryczka chili kawałek – 1 sztuka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1:
W misce wymieszaj mąkę pszenną z solą i cukrem. Dodaj do niej wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto trochę przestygnie, dokładnie wyrób je rękoma na gładką masę. Jeśli będzie za twarde, dodaj jeszcze trochę wody. Gotowe ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne. Zarobione ciasto włóż do miski i przykryj je folią. Odstaw na co najmniej 30 minut.
KROK 2:
Powierzchnię stolnicy posyp mąką ziemniaczaną, kawałek ciasta zroluj w rękach na małą kulkę, a następnie dokładnie rozwałkuj na bardzo cienki placek około 10 cm średnicy. Każdy powstały placek delikatnie z wierzchu przesmaruj olejem.
KROK 3:
Fix Knorr wymieszaj ze 100ml wody i odstaw na około 10 minut. Krewetki posiekaj nożem na bardzo drobne kawałki, posiekaj również kolendrę, szczypior i ostrą papryczkę. Imbir zetrzyj na tarce.
KROK 4:
W dużej misce pomieszaj mięso z pędami bambusa, kiełkami, pozostałymi składnikami oraz dopraw przygotowanym wcześniej Fixem. Dopraw do smaku olejem sezamowym.
KROK 5:
Farsz nałóż w rozwałkowane placki ciasta i składając krawędź do krawędzi zbieraj ściskając ze sobą poszczególne brzegi tak, aby powstały sakiewki.
KROK 6:
Gotowe Dim Sumy ułóż w nakrytym bambusowym koszyku lub np. na sitku do mąki wyłożonym liśćmi kapusty tak, aby pierożki się nie posklejały. Całość umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Gotuj około 20 minut, po tym czasie sprawdź czy pierożki są już dobre.
2. Chińskie sajgonki

SKŁADNIKI
- filet z kurczaka – 100 g
- Fix Do potraw chińskich Knorr – 1 opakowanie
- pęczek cebuli dymki – 1 sztuka
- marchewka – 1 sztuka
- olej do głębokiego smażenia
- olej – 1 łyżka
- woda – 1 szklanka
- arkusz papieru ryżowego – 10 sztuk
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1:
Pokrój mięso w paski. Oczyść dymki, umyj, a następnie pokrój w talarki. Marchew umyj, oskrob i pokrój w słupki.
KROK 2:
Rozgrzej na patelni olej i przez 20 minut podsmażaj mięso. Dodaj dymkę oraz marchew i chwilę duś pod przykryciem.
KROK 3:
Dolej niepełną szklankę zimnej wody, wsyp Fix Do potraw chińskich Knorr, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotuj przez kolejne 5 minut.
KROK 4:
Zamocz arkusze papieru ryżowego na chwilę w zimnej wodzie, aby zmiękły. Następnie delikatnie osusz je na czystej serwetce.
KROK 5:
Nakładaj małe porcje farszu na papier ryżowy, pozostawiając krawędzie wolne. Brzegi zwilż wodą i zawijaj sajgonki jak naleśniki, dociskając farsz. Jednocześnie podwijaj boczne krawędzie tak, aby farsz został dokładnie zamknięty.
KROK 6:
Smaż sajgonki na głębokim tłuszczu do momentu, kiedy będą chrupkie (około 3 minuty).
3. Smażone banany z sezamem

SKŁADNIKI
- banany – 5 sztuk
- Fix Do placków z jabłkami Knorr – 1 opakowanie
- cukier brązowy – 3 łyżki
- sezam – 1 sztuka
- mleko – 1 szklanka
- olej – 500 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1:
Banany obierz, pokrój w dwucentymetrowe kawałki. Wymieszaj z cukrem i sezamem.
KROK 2:
Fix Do placków z jabłkami Knorr wymieszaj ze szklanką mleka.
KROK 3:
W rondlu rozgrzej dobrze olej. Banany maczaj w cieście i smaż w głębokim tłuszczu. Uważaj podczas smażenia, aby się nie poparzyć.
KROK 4:
Banany smaż, aż ciasto zrobi się złotobrązowe, następnie odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj natychmiast ciepłe i chrupiące.
Moderator: Grazia
Edytor: Koshi