Witajcie! Dziś przychodzę do Was z nową serią. Raz w miesiącu opublikuje przepis na popularne jedzenie w Korei. Tym razem będzie to przepis na Kimchi.
Kimchi jest to właściwie przystawka, bez której żaden Koreańczyk się nie obejdzie. Składa się głównie z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Najczęściej jest to kapusta pekińska, rzodkiew, rzepa albo ogórek, ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia proszku z papryczek chili.
W 2013 roku tradycyjny sposób przygotowywania kimchi na zimę – kimjang – został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Przepis (najłatwiejszy jaki znam więc myślę, że każdy sobie poradzi)
Składniki:
Do solenia kapusty:
- 4 głowy średniej kapusty napa
- 1/2 – 1 szklanka koszernej soli
Aby stworzyć bazę pasty kimchi:
- 2 filiżanki wody
- 2 łyżki słodkiej mąki ryżowej(kleisty mąka ryżowa)
- 2 łyżki cukru brązowego
Warzywa:
- 2 filiżanki rzodkiewki pokrojonej w słupki
- 1 szklanka marchewki pokrojonej w zapałki
- 10 pędów zielonej cebuli, posiekanej
- 24 średnie ząbki czosnku (około ½ szklanki mielonego czosnku)
- 1 imbir w kawałkach (około 2 łyżeczki mielonego imbiru)
- 1 średnia biała cebula
Przyprawy i sosy
- ½ szklanki sosu rybnego
- 1/4 filiżanki suszonych mini krewetek lub wędzonych sardynek,(opcjonalnie)
- 1 ½ – 2 szklanki koreańskich płatków ostrej papryki
Przygotowanie
- Przycinamy rdzenie kapusty i kroimy każdą kapustę na pół.
- Zrób 1 cm krój przez rdzeń każdej połowy kapusty. Chcesz, aby liście kapusty były luźne, ale nadal przymocowane do rdzenia.
- Namocz kapustę w wodzie, tak aby zmoczyć wszystkie liście. Wysusz liście z wody. Załóż rękawice i wcieraj sól między liście kapusty, podnosząc każdy liść. Użyj więcej soli wokół łodyg, gdzie liście są grubsze.
- Pozwól kapustom odpocząć przez 2 godziny, aby się dobrze połączyły z solą.. Ciecz z kapusty zostanie wyekstrahowana, a kapusta zostanie zmiękczona podczas procesu solenia. Obracaj kapustę raz na 30 minut.
- Po 2 godzinach dobrze opłucz liście kapusty pod zimną bieżącą wodą. Usuń sól i brud. Kapusta powinna być teraz miękka. Podziel połówki na ćwiartki wzdłuż szczelin ciętych w pierwszym kroku.Odłożyć na bok.
- Podczas gdy kapusty solą się, przygotuj bazę pasty kimchi. W średnim rondlu połącz wodę i słodką mąkę ryżową. Dobrze wymieszaj i pozwól mu się gotować na średnim ogniu przez około 10 minut, aż mieszanina będzie musująca. Dodaj cukier i gotuj przez kolejną minutę, ciągle mieszając. Wyjmij podstawę z ognia, wlej ją do dużej miski i poczekaj, aż ostygnie.
- Teraz przygotuj warzywa. Obierz rzodkiewkę i marchewkę i pokrój w cienkie zapałki. Odłożyć na bok. Posiekaj zieloną cebulę i umieść je razem z rzodkiewką japońską i marchewką. Odłóż na bok.
- W robocie kuchennym (może być blender) dodaj czosnek, imbir i białą cebulę. Przetwarzaj, aż składniki zostaną bardzo drobno posiekane, a mieszanina będzie prawie jak pasta.
- Złóż pastę kimchi, dodając do bazy posiekany czosnek, imbir i białą cebulę, a następnie sos rybny i płatki ostrej papryki. Jeśli chcesz dodać owoce morza, dodaj je teraz.
- Mieszaj dobrze, aż zamieni się w cienką pastę. Teraz dodaj posiekaną rzodkiewkę, marchewkę i zieloną cebulę. Wymieszaj ponownie.
- Czas zrobić kimchi. Załóż rękawiczki i weź posmaruj ćwiartki kapusty w paście kimchi, po jednej na raz, rozprowadzając pastę na każdym liściu kapusty. Gdy ćwiartka kapusty pokryta jest pastą kimchi, podnieś ją i złóż liście w kierunku rdzenia. Umieść go w pojemnikach, takich jak słoik . Powtarzaj ten krok, aż wszystkie liście kapusty zostaną zrobione
- Przykryj kimchi i pozostaw go w temperaturze pokojowej na dzień lub dwa. Zacznie się fermentować. Im cieplejsze i bardziej wilgotne jest twoje środowisko, tym szybciej fermentuje kimchi.
- Po dniu lub dwóch, naciśnij kimchi łyżką, jeśli zobaczysz bąbelki z góry, oznacza to, że twoje kimchi jest sfermentowane. Kimchi będzie kontynuować fermentację w miarę upływu czasu. Od tego momentu przechowywanie go w lodówce spowolni to proces fermentacji.
- Kiedy będziesz gotowy, ciesz się kimchi i dodawaj go do potraw.
Jeśli chcielibyście zobaczyć jakiś przepis lub dowiedzieć się czegoś ciekawego o Korei, to piszcie swoje propozycje w komentarzach. Dzięki!