Każdy, kto interesuje się chińsą kulturą, na pewno zechce wypróbować te wyśmienite przekąski. Dzisiaj zachęcam Was do podzielenia się z nami waszymi kulinarnymi osiągnięciami.
- Kurczak z woka po chińsku
Źródlo: fajnegotowanie.pl
SKŁADNIKI (4 porcje)
- Piersi kurczaka bez skóry 200 g
- Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
- Marchewka 90 g 2 szt
- Papryka czerwona 250 g 1 szt
- Cebula 100 g 1 szt
PRZYPRAWY
- sól, pieprz, sos sojowy, ocet ryżowy, papryczka chilli świeża, curry, chilli, imbir mielony, trawa cytrynowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1:
W woku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w piórka cebulę.
KROK 2:
Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Podsmaż przez 5 minut.
KROK 3:
Marchewki obierz, wraz z papryką pokrój je w słupki i dodaj do mięsa. Całość smaż przez 15 minut.
KROK 4:
W miseczce zmieszaj sos sojowy, ocet ryżowy i przyprawy.
KROK 5:
Powstały sos wlej do mięsa i smaż kolejne 10 minut.
2. Makaron po chińsku
Źródlo: fajnegotowanie.pl
SKŁADNIKI (4 porcji)
- Makaron ryżowy 400 g
- Piersi kurczaka bez skóry 200 g 1 szt
- Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
- Sos sojowy 75 ml
- Cukier 10 g 2 łyżeczki
- Papryka czerwona 230 g 1 szt
- Marchewka 90 g 2 szt
- Cebula 100 g 1 szt
- Szczypiorek 45 g
PRZYPRAWY
- sól, pieprz, ocet ryżowy, imbir mielony, mielony czosnek, trawa cytrynowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1:
Makaron włóż do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości.
KROK 2:
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.
KROK 3:
Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę, dodaj go do cebuli. Całość smaż przez 10 minut. Marchewkę i paprykę pokój w paseczki i dodaj na patelnię. Całość smaż przez 5 minut.
KROK 4:
W miseczce zmieszaj sos sojowy (3 łyżki), cukier, ocet (2 łyżki) i przyprawy. Całość wylej na patelnię, duś przez 5 minut.
KROK 5:
Dodaj do mięsa makaron i dokładnie wymieszaj, smaż kolejne 5 minut. Makaron podawaj z posiekanym szczypiorkiem.
3. Jiaozi
Źródlo: fajnegotowanie.pl
SKŁADNIKI (4 porcje)
- Mąka pszenna typ 500 400 g 2 szklanki
- Mięso mielone wieprzowe 300 g
- Cebula 100 g 1 średnia sztuka
- Marchewka 100 g 1 mała sztuka
- Kolendra świeża 3 g
- Olej sezamowy 30 ml
PRZYPRAWY
- sól, sos sojowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1:
Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej szklankę wrzącej wody oraz szczyptę soli. Składniki zmiksuj na gładką masę i pozostaw do przestygnięcia.
KROK 2:
Przestygnięte ciasto wyrabiaj ręcznie, aż będzie elastyczne i sprężyste. Ciasto włóż do miski, przykryj ścierką kuchenną i pozostaw na 30 minut.
KROK 3:
Marchew i cebulę obierz. Marchew zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach, a cebulę posiekaj w drobną kostkę. Kolendrę posiekaj.
KROK 4:
Do miski włóż mięso mielone, dodaj do niego cebulę, marchew, kolendrę, 3 łyżki wody oraz łyżkę sosu sojowego. Farsz mięsny dokładnie wymieszaj.
KROK 5:
Z ciasta rozwałkuj cienki placek i wytnij z niego krążki wielkości szklanki. Na każdy krążek ułóż farsz i zlep go jak tradycyjne polskie pierogi. Następnie każdy pierożek ustaw falbanką do góry i spłaszcz jego podstawę (pierożek powinien stać).
KROK 6:
Pierożki ustaw na bambusowym sitku do gotowania na parze i pierożki paruj przez około 25 minut.
KROK 7:
Następnie pierożki smaż na rozgrzanym oleju przez około 2 minuty (pierożki smaż ustawione falbanką do góry).
Pierożki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
Moderator: MiTien
Edytor: D