Cześć Wam!

Jak wiecie od jakiegoś czasu piszę tutaj na blogu przepisy na koreańskie dania i smakołyki. Niestety jest pewna grupa ludzi, która twierdzi, że ściągam przepisy z internetu :c Także w celu wyjaśnienia, jedyne co pobieram z internetu są zdjęcia potraw. Przepisy, które Wam prezentuję są mojej babci albo pochodzą z mojego własnego doświadczenia. Mieszkałam parę lat w Korei, więc wiem co piszę 🙂

Znalezione obrazy dla zapytania Chapssaltteok

Dziś na osłodzenie Wam chcę pokazać moje ulubione desery. Do tej pory pamiętam, jak moja babcia uczyła mnie je robić. Mam nadzieję, że Wam posmakują.

Chapssaltteok- czyli ciasto ryżowe, które wypełnione jest słodką fasolową pastą.

Składniki:

Do słodkich czerwonych fasoli: 
czerwona fasola , cukier, sól, syrop ryżowy , ekstrakt waniliowy.

Na ciasto ryżowe: 
słodka mąka ryżowa , cukier, sól,  proszek skrobiowy.

Przygotowanie

  1. Umyj i osusz 1 filiżankę suszonej czerwonej fasoli i umieść je w garnku o dość grubym dnie.
  2. Dodaj 3 szklanki wody i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut przy zamkniętej pokrywce.
  3. Obniż temperaturę i gotuj przez około 1,5 godziny.
    Jeśli ziarna nie zmiękną po 1,5 godziny, dodaj więcej wody i gotuj na małym ogniu, aż będą miękkie.
  4. Rozgnieć fasolę drewnianą łyżką albo robotem kuchennym aż będzie gładka,
  5. Włóż fasolę z powrotem do garnka i dodaj ¾ szklanki brązowego cukru, ¼ łyżki soli, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego i 2-3 torebki ryżu.
  6. Mieszaj drewnianą łyżką na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a pasta będzie lekko błyszcząca
  7. Podziel pastę na 2 równe połówki. Zachowaj połowę pasty w lodówce lub zamrażarce do wykorzystania w przyszłości.
  8. Podziel pozostałą pastę na 8 równych kawałków i zroluj każdy kawałek w kulę. Odłóż je na bok.

     Zrób ciasto ryżowe z kuchenką mikrofalową 

  1. Umieść 1 szklankę słodkiej mąki ryżowej , ¼ łyżeczkę soli, 0,5 kg cukru w ​​misce bezpiecznej dla mikrofalówek..
  2. Dodaj ¾ szklanki wody do mieszanki mąki ryżowej i dobrze wymieszaj łyżką. Wepchnij ciasto na środek miski.
  3. Przykryj ciasto  i ustaw mikrofalówkę na najwyższy stopień i włącz na 3 minuty,
  4. Wyjmij placek ryżowy z mikrofalówki i wymieszaj go przez około 20 sekund.
  5. Przykryj ją ponownie włóż z powrotem do mikrofalówki na kolejną minutę.
  6. Ugniataj gorący tort ryżowy drewnianą łyżką energicznie ruchem okrężnym około 100 razy.
  7. Rozsyp ¼ szklanki proszku skrobiowego na stolnicy i połóż na niej ciasto ryżowe.
  8. Uformuj gładki prostokąt o wymiarach 10 cm x 12 cm mokrymi rękami i obróć go.
  9. Za pomocą drewnianego noża lub szpatułki pokrój prostokąt na 8 równych kawałków i przykryj , aby nie wyschły.
  10. Weź jeden kawałek ciasta ryżowego i spłaszcz go na okrągłe koło o średnicy około 6 cm.
  11. Dodaj słodką czerwoną kulkę fasoli do środka kawałka ciasta ryżowego. Zamknij je tak jakbyś robił pierogi 😀
    * Wskazówka: Użyj proszku skrobiowego, aby ciasto ryżowe nie przykleiło się do twoich palców.
  12. Powtarzaj to, aż zrobisz 8 kawałków chapssaltteok .

Hotteok – naleśniki z nadzieniem z brązowego syropu cukrowego.

Składniki

Mąka, woda, suche drożdże , sól, olej roślinny, cukier, cukier brązowy, orzechy włoskie i proszek cynamonowy.

Przygotowanie

  1. Umieść 1 szklankę letniej wody w misce.
  2. Dodaj 2 kg białego cukru, 2 łyżkę drożdży, ½ łyżki soli, możesz dodać trochę mleka jeśli lubisz i dobrze wymieszaj.
  3. Dodaj 2 szklanki mąki i wymieszaj z łyżką ryżu.
  4. Zostaw ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  5. Po godzinie ciasto powinno już wyrosnąć, musisz pozbyć się pęcherzyków powietrza, zrobisz to ugniatając ciasto. Zostaw ciasto jeszcze na 15 min.

Wypełnienie naleśników

  1. W misce wymieszaj ½ szklanki brązowego cukru, 1 łyżkę cynamonu, (osobiście wolę jak naleśnik ma posmak cynamonu jeśli go nie lubicie to wiadomo możecie dodać go mniej)  i 2 garści  posiekanych orzechów włoskich.
  2. Zagnieść ciasto ponownie, aby usunąć pęcherzyki gazu.
  3. Umieść i rozłóż około ½ szklanki mąki na stolnicy.
  4. Umieść ciasto na stolnicy wyrabiaj. Zrób go w rulonik i pokrój na 8 kulek o równej wielkości.
  5. Weź 1 kulę ciasta, spłaszcz ją, połóż trochę nadzienia na środku ciasta, a następnie zapieczętuj ją, aby zrobić piłkę.
  6. Podgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj trochę oleju roślinnego.
  7. Umieść 1 kulkę na patelni i pozwól jej gotować się przez 30 sekund.
  8. Gdy spód kuli ciasta jest jasnozłoty, obróć go i naciśnij ciasto szpatułką, aby uzyskać cienkie i szerokie kółko (mniej więcej wielkości płyty CD).
  9. Poczekaj około 1 minuty, aż spód będzie złotobrązowy. Mieszaj aż brązowy cukier zostanie stopiony do syropu!

How to make popular Korean winter street food - Korean sweet pancakes (Hotteok). It's the ultimate sweet comfort! | MyKoreanKitchen.com


Źródło:  Przepisy babci Han.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments