Kuchnia Filipin jest taka, jak panujący tam klimat – egzotyczna, soczysta i bogata w naturalne składniki. Na filipińskim stole często w formie bufetu można znaleźć potrawy na bazie ryżu, owoców morza, ryb, wieprzowiny, jaj, wspaniałego drobiu oraz ogromnego bogactwa warzyw i owoców.

PANCIT
Niewątpliwie daniem, które warto znać, a także spróbować jest Pancit. Tłumacząc, jest to ogólne określenie odnoszące się do makaronu. Istnieje wiele rodzajów Pancit, często nazwanych na podstawie użytego makaronu, metody gotowania, miejsca pochodzenia lub składników.
Oryginalnie danie zostało przywiezione przez Chińczyków i od tego czasu zostało w Filipinach na stałe. Pancit serwowane jest zawsze podczas Fiesty, przyjęć urodzinowych i innych specjalnych okazji. Istnieje także powiedzenie: im dłuższy makaron, tym, według lokalnych wierzeń, dłuższe życie.

Składniki:
- opakowanie (ok. 250 gr) cienkiego ryżowego makaronu vermicelli
- 100 gr boczku wieprzowego
- 500 gr mięsa z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- 100 gr fasolki wężowej (ew. szparagowej)
- marchew drobno posiekana
- kilka liści białej kapusty
- łodyga selera naciowego
- skórka otarta z limonki
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
- pół litra bulionu z kurczaka
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- łyżka sosu ostrygowego
- łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojony w słupki boczek i podsmażyć kilka minut, po czym dodać małe kawałki kurczaka. Obsmażyć ze wszystkich stron, aż zacznie się rumienić
- Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek i smażyć jeszcze dwie minuty.
- Dodać fasolkę, drobno posiekaną marchewkę, kapustę pokrojoną w paski oraz plasterki selera naciowego i jeszcze chwilę smażyć.
- Wymieszać składniki sosu i wlać na patelnię.
- Gdy całość zacznie się gotować, dodać makaron (suchy, nie namoczony) i całość dusić delikatnie mieszając, aż makaron wchłonie płyn (w razie potrzeby dodać wody)
- Pod koniec duszenia dodać skórkę z limonki.
Filipiny – raj dla deserowych smakoszy

Jeśli mowa o Filipinach, nie może tu zabraknąć słodyczy. Mieszkańcy tego kraju kochają słodycze i jedzą ich bardzo dużo. Na Filipinach można zjeść lody o smakach, które niedostępne są nigdzie indziej, np. o smaku serowym. W tym wszystkim niezwykle popularne są tradycyjne desery, takie jak: Puto, Mango float czy Halo Halo.
Halo-Halo
Narodowym deserem Filipińczyków jest oczywiście Halo-Halo. Ten lodowy przysmak spożywany jest podczas gorących letnich dni rozpoczynających się od marca do maja.
Samo słowo ,,Halo” oznacza ,,mieszankę”, więc zgodnie ze swoją nazwą Halo-Halo to mieszanka składników, a te mogą być różne. W zależności od inwencji twórczej kucharza dodaje się kukurydzę, czerwoną fasolę, kolorowe galaretki, kuleczki tapioki, cukier palmowy, karmelizowane banany, słodkie ziemniaki i różne owoce.

Składniki:
- 2 szklanki ogolonego lodu
- 1 dojrzały duży banan
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki słodkiej kukurydzy lub ciecierzycy
- 2 szklanki skondensowanego mleka
- 1 szklanka gotowej żelatyny pokrojonej w kostkę
- 2 dojrzałe mango
- 1 szklanka dojrzałego chlebowca
- 1 szklanka ugotowanych słodkich batatów
- 4 gałki ulubionych lodów
- 1/2 szklanki ryżu pop
Przygotowanie:
- Mango obrać i pokroić w półcentymetrowe kostki.
Każdy składnik podzielić na 4 równe części. Przygotować 4 wysokie szklanki, a następnie umieścić każdy składnik warstwa po warstwie. - Do każdej szklanki włożyć pół szklanki pokruszonego lodu.
Wlać jedną czwartą odparowanego mleka na pokruszony lód do każdej szklanki. - Na wierzch położyć gałkę lodów. Posypać orzechami, chrupkami ryżowymi lub innymi dodatkami.
Autor: Mia
Moderator: MiTien
Edytor: Grazia, Jovnnv