Zupa z wodorostów i wołowiny.

  • Koreańska nazwa: 쇠고기 미역국
  • Romanized: Soegogi miyeokguk

 

Składniki:

  • 15g suszonych wodorostów
  • 120g wołowiny pokrojonej w małe kawałki
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • półtorej łyżki sosu sojowego
  • ząbek mielonego czosnku
  • 6 szklanek wody

 

Przygotowanie:

  • Namocz suszone wodorosty w zimnej wodzie przez 10 min. To pozwoli im trochę się rozszerzyć. Odcedź wodę i przepłucz wodorosty kilka razy pod bieżącą wodą. Odcedź/wyciśnij wodę (jeśli używasz nieciętych, wysuszonych wodorostów, przetnij je nożyczkami, wodorosty powinny mieć długość około 5 cm).
  • Połącz pokrojoną wołowinę z solą i czarnym pieprzem w małej misce. Dobrze wymieszaj i odstaw do momentu, aż będą potrzebne.
  • Wstępnie podgrzej średni garnek na średnim ogniu (około 20 sekund). Dodaj olej sezamowy, wołowinę, wodorosty. Gotuj przez około 2 minuty, aż wołowina będzie częściowo ugotowana. Mieszaj przez cały czas dokładnie. Dodaj sos sojowy, czosnek i wodę. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu, aż mięso będzie ugotowane (10-15 minut). W razie potrzeby dodaj soli do smaku.
  • Podawaj na ciepło z miską ryżu na parze i innymi koreańskimi dodatkami.

 

 


Źródło: Przepisy babci Han.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments