Każdy, kto interesuje się tajską kulturą, na pewno zechce wypróbować te wyśmienite przekąski. Dzisiaj zachęcam Was do podzielenia się z nami waszymi kulinarnymi osiągnięciami.
- Ryż po tajsku z kurczakiem i warzywami

SKŁADNIKI (2 porcje)
- Ryż basmati – 100 g
- Piersi kurczaka bez skóry – 300 g
- Cebula – 100 g
- Papryka czerwona – 140 g
- Pieczarki – 100 g
- Jajko – 2 szt.
- Olej rzepakowy – 10 ml
PRZYPRAWY
- sos sojowy, papryczka chilli świeża, szczypiorek, czosnek, sos z tamaryndowca
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
KROK 2:
Na patelnię wlej olej i podsmaż na nim pokrojone w kostkę mięso do zmiany koloru.
KROK 3:
Dodaj do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w pół plastry pieczarki, posiekaną w kostkę cebulę i szczypiorek oraz paprykę pokrojoną w paski. Smaż, aż warzywa zmiękną.
KROK 4:
Do podsmażonych warzyw i mięsa wbij jajka i zetnij je.
KROK 5:
Wsyp ryż oraz dodaj 2-3 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę sosu z tamaryndowca i opcjonalnie cukier do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj.
2. Kaeng hang lay

SKŁADNIKI (6 porcji)
- Karkówka wieprzowa – 750 g
- Bulion drobiowy – 750 g
- Cebula – 500 g
- Cukier trzcinowy – 37 g
- Orzechy arachidowe (ziemne) – 150 g
- Olej rzepakowy – 30 ml
PRZYPRAWY
- sos sojowy, kurkuma, imbir świeży, papryczka chilli świeża, sos rybny, kolendra nasiona mielone, czosnek, trawa cytrynowa, kmin rzymski, pasta z tamaryndowca
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1:
Przygotuj pastę: 4 papryczki chilli, 1,5 łyżki ziaren kminu, 3 łodygi trawy cytrynowej, 1,5 łyżki kolendry, 200 g cebuli, 1,5 łyżeczki kurkumy, 12 ząbków czosnku, 3 łyżki sosu rybnego oraz kawałek o długości około 3 cm obranego imbiru zblenduj w blenderze dokładnie.
KROK 2:
Zagotuj bulion.
Wlej olej do woka. Rozgrzej.
KROK 3:
Pokrój karkówkę w niewielką kostkę. Obierz resztę cebuli, a także 4 ząbki czosnku. Pokrój cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wyłóż cebulę i czosnek do woka i smaż przez około minutę, po czym dodaj pastę. Smaż kolejne 30 sekund. Po tym czasie dodaj mięso.
KROK 4:
Podsmażaj mięso około 5 minut, aż zmieni kolor. Dodaj bulion, cukier, łyżkę sosu sojowego oraz 1,5 łyżki pasty z tamaryndowca. Gotuj całość do miękkości mięsa (zajmie to około pół godziny). Gdy mięso będzie miękkie, dodaj do potrawy orzechy.
KROK 5:
Dopraw do smaku. Potrawę podaje się z chlebkiem naan lub ryżem.
3. Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku

SKŁADNIKI (4 porcje)
- Piersi kurczaka bez skóry – 400 g
- Cebula – 100 g
- Marchewka – 90 g
- Papryka czerwona – 120 g
- Papryka żółta – 120 g
- Czerwona pasta curry – 10 g
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) – 200 ml
- Olej rzepakowy – 20 ml
- Makaron ryżowy – 150 g
PRZYPRAWY
- sos sojowy, curry, imbir mielony, czosnek granulowany, czerwona pasta curry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1:
Pierś z kurczaka umyj, oczyść z błonek i pokrój w cienkie paseczki. Dopraw mięso przyprawą curry, czosnkiem granulowanym i imbirem.
KROK 2:
Podsmaż na połowie oleju na patelni. Gdy się zrumieni, przełóż do innego naczynia. W tym czasie umyj i wytnij gniazda nasienne z papryk. Następnie pokrój je w cienkie paseczki.
KROK 3:
Cebulę pokrój w kostkę a marchewkę zetrzyj na tarce. Na pozostałym oleju podsmaż warzywa. Następnie wlej mleko kokosowe, dodaj pastę curry i imbir. Dołóż również kurczaka. Wszystko razem gotuj przez około 15 minut.
KROK 4:
W tym czasie przygotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Ostrożnie odlej trochę płynu z patelni i dodaj do niej makaron. Smaż wszystko razem jeszcze chwilę i dopraw sosem sojowym do smaku.
KROK 5:
Podawaj posypany szczypiorkiem.
Moderator: MiTien
Edytor: Grazia