Filipiny to przepiękny kraj, otaczająca zachwycająca przyroda, niesamowicie ciekawi ludzie, a także ich kultura. W tym artykule przygotowałam parę szokujących i fascynujących ciekawostek dotyczących właśnie tego kraju.
KRWAWE DROGI KRZYŻOWE
Filipiny to w większości katolicki kraj. Prawie 80% ludzi jest właśnie tego wyznania. Jedynym miejscem, gdzie dominującą religią jest islam to wyspa Mindanao. To w tym kraju jest kultywowana jedna z najbardziej kontrowersyjnych tradycji na świecie – krwawe drogi krzyżowe. W każdy Wielki Piątek pokutnicy zbierają się by taką drogę przebyć, a następnie dać przybić się do krzyża. Jest to spora, aczkolwiek krwawa i brutalna atrakcja turystyczna. Niemniej jednak zawsze gromadzi się wokół tego wydarzenia mnóstwo zainteresowanych osób. Dobrowolni męczennicy twierdzą, że w ten sposób dają świadectwo swojej wiary, pokutują lub jest to próba wybłagania łaski u Boga. Co ciekawe, całe wydarzenie ma początek w sztuce dramatycznej napisanej w latach 50. XX wieku. Zaczyna się ono zgodnie z historią ukrzyżowania Jezusa – procesem, po czym pokutnicy wyruszają w ciężką, upalną drogę, podczas której niosą krzyże lub biczują się bambusowymi biczami. Punktualnie o 15 rozpoczyna się moment ukrzyżowania. Wiele Filipińczyków decyduje się na ten obrzęd wielokrotnie, mimo że sam Kościół nie popiera tego ruchu. Przed dołączeniem do tej tradycji jednak dobrowolni męczennicy muszą uzyskać zaświadczenie lekarskie, że mogą wziąć udział w tych obrzędach.

LOKALNY PRZYSMAK – KROKODYL!
Na Filipinach żyją dwa gatunki krokodyli. Jeden z nich jest zagrożony wyginięciem – słodkowodny krokodyl filipiński, objęty ochroną i nie jest on zabijany. Drugi zaś jest chowany na skórę i mięso – słonowodny krokodyl różańcowy. Po zabiciu tego zwierzęcia jest on marynowany różnymi warzywami, przyprawiany, marynowany w mieszance sosu sojowego, cukru, soli i bulionu wołowego, po czym jest pieczony w całości przez 3 godziny. Smakiem i konsystencją przypomina kurczaka, jednak jest trochę bardziej sprężysty. Co ciekawe, mięso krokodyla zawiera mało tłuszczu i cholesterolu, a jednocześnie jest bogate w białko.

WALKI KOGUTÓW
Filipiny są jednym z krajów, w których odbywają się walki kogutów. Jest to nielegalne, jednak nie przeszkadza to Filipińczykom w organizowaniu tego widowiska, nawet kilka razy w tygodniu! Jest to też powodem w rozkręcaniu nielegalnych biznesów i obstawiania zakładów. Praktyka ta przynosi zysk wielu ludziom – organizatorom walk, hodowcom kogutów, właścicielom aren oraz lokalnym sprzedawcom. Jest to raczej męska rozrywka, czas tylko dla nich, dlatego kobiety na tych wydarzeniach można spotkać tylko jako zatrudnione w obsłudze widowiska. Całe wydarzenie przypomina bardzo atmosferę festynu. Kogut hodowany pod walki jest karmiony antybiotykami, sterydami oraz odżywkami dla sportowców. Wszystko po to, by kogut przybrał na masie i uodpornił się na ból. Wraz z dietą przychodzą specjalne treningi. By zwiększyć wytrzymałość, koguty biegają w kołowrotkach dla chomików. Zastosowane są również tory przeszkód, klatki skonstruowane tak by osobnik był cały czas w ruchu, aby utrzymać kondycję. Przed udziałem w zawodach koguty są testowane poprzez wewnętrzne walki kogutów jednego hodowcy. W ten sposób odbywa się także naturalna selekcja. Po tej drodze kogut odbywa walkę, jednak nie o pieniądze, a o nadanie, jak w przypadku bokserów, kategorii i wagi, w których w późniejszych walkach będą uczestniczyć. W większości wypadków walki są prowadzone do śmierci przeciwnika, jednak kiedy jakiś osobnik przeżyje, a jest dobrym zawodnikiem, funduje mu się rehabilitacje, a następnie ponownie trenuje.

Autor: katenoo
Moderator: MiTien
Edytor: Grazia